Varga TamásKezdjük talán a világbajnokság legszebb részével, az eredménnyel, Varga Tamás a -85 kg-os súlycsoportban a dobogó harmadik fokára állhatott fel, ami a nagyon erős mezőnyben igazán szép teljesítmény. Ami egy cseppet beárnyékolja az eredményt, az, hogy akár egy fényesebben csillogó érem is lehetett volna, hisz a döntőbe jutásért a későbbi világbajnokkal küzdött meg Tamás és a megbeszélt taktikát végig betartva egy nagyon hajtós mérkőzésen megosztott pontozással maradt alul. (személyes véleményem, hogy pont annyira maradhatott volna alul az ellenfele is)

De ne szaladjunk előre ennyire.

Egy rövid 900 km-es út után érkeztünk meg a városba ebédidőben. Egy gyönyörű négy csillagos hotelban várt ránk a mérlegelés, délután 4 órától. Nem kevés várakozás után, mindenki rendben, tökéletesen hozva a súlyát vonulhatott vissza pihenni. Este 7 órától kezdetét vette a nemzetközi szövetség (FISav) rendes évi taggyűlése, ahol Lovászi Viktor a szövetség elnöke és Csiszár Cecília képviselte hazánkat. Az éves beszámolók után tisztújítás következett, ahol a titkos szavazáson a 19 fős menedzsmentbe választották Lovászi Viktort is.

A sportdiplomácia területén tehát már az első nap érmet szereztünk.

A verseny technikai színvonala évről-évre erősebb, minden évben csatlakoznak új nemzetek (idén Kína és Dél-Afrikai Köztársaság) és minden évben egyre több versenyzőn kell átverekedni magunkat. A plovdivi vb-n több mint 23 ország delegált versenyzőt. A képet ráadásul torzítja, hogy sok olyan nemzet van, aki bevándorló, vagy kettős állampolgárként Párizsban a legjobb, és legnevesebb klubokban edz, akár még francia bajnok is lehet. Az idei évben az Algír csapatban találhattunk olyan többszörös világ-és Európa bajnokokat, akik néhány éve francia színekben szerezték meg a bajnoki címet. Például Anthony Mezaache, volt profi Európa bajnok bokszoló,is a csapatot erősítette

András

Péntek reggel meglepődve tapasztaltuk, hogy nem ringben, hanem páston fognak zajlani a küzdelmek, de ez nem zavarta meg a feladatukra összpontosító versenyzőket. (igaz, az edzéseken a ringes taktikát gyakoroltuk…). Az amúgy modern, és kellemes klímájú csarnokban ezután elkezdődtek a küzdelmek.

A csapat összes tagja egy-két-három küzdelmet is vívott szombaton, és Cili kivételével, mindenki tovább is jutott a csoportjából, a második napi nyolcad-döntőkbe.

Tamás a sarokban

 

Szombaton sajnos már csak Tamás jutott tovább, igaz Gabrics Feri is megosztott pontozással maradt alul a kameruni (párizsi) ellenfelével szemben, és az újoncként remekül szereplő Várhelyi András, egy az edzések alatt szerzett orrsérülés kiújulása miatt volt kénytelen feladni a további küzdelmeket. Tamás sajnos a negyeddöntőben a későbbi világbajnok ellen már nem tudott győzni.

Összképét tekintve a verseny jó hangulatban telt, a szervezés - kisebb hibáktól eltekintve - jó volt. Sajnos bírót idén nem sikerült delegálnunk, ezért elég kiszolgáltatott helyzetbe kerültünk, ezen a téren sokat kell még dolgoznunk és fejlődnünk. A két szeminárium és edzőtábor, amit a nyáron a verseny felkészülés érdekében szerveztünk, éreztette hatását, sokkal közelebb tudtunk kerülni a vezető nemzetekhez.

A sportdiplomácia területén is nagy lépéseket tettünk, több versenymeghívást kaptunk Európába és Afrikába.Csapat

Idén a következő lépés a Nagy sportágválasztó lesz, ahol talán megtaláljuk a jövő nagy bajnokát, illetve vele egy időben zajlik a Canne de Combat világbajnokság, ahol a magyar csapat 3 fővel képviselteti magát.

Sok munkánk van a jövő évig, hisz utánpótlás világbajnokságot rendez Szerbia, és ott lesz a World Combat Games, ahol a SAVATE és a Canne is debütáló sportágként szerepel majd.