Slideshow

A legkorábbi módszerek egyikét vándorcirkuszosok mutatták be, akik Dél-Franciaországban és Spanyolországban gyakran megfordultak. Kezdetben a botokat csak játékra használták. Később azonban önvédelmi alkalmazáskor igen hatásos fegyvernek bizonyult. A kard kifejlődése után a botokat csak gyakorlásnál használták, hogy csökkentsék a sérülés kockázatát.

Az idő múlásával és a védőmaszk feltalálásával 1780 körül a bot elavult, de a játék kedvéért még tovább használták. Vágó és szúrótechnikákat a vívásból átvették, és ezt fejlesztették tovább. A XIX. század volt az aranykor. Ez a korszak, amikor a sétabot divatkellékké és önvédelmi eszközzé vált.

 

korabeli rajz a canne utcai használatáról

A rendszeres gyakorlás által a sétabot egy speciális fegyverré alakult. Az érdeklődők az instrukciókat a savate és vívóakadémián megtalálhatták. Számos katonai alakulatnál kötelezővé tették a tanítását.
A különböző ezredek tisztjei egymás közötti versenyeket rendeztek Észak-Afrikában,ahol az arabok között is lelkes hívek akadtak. Egy, illetve két botot is használtak. A párizsi két botos "játék" az összehangolt gyakorlatokon alapult. Ez a bot technika még újdonság volt.A bemelegítő gyakorlatoknál használták. Aztán ahogy a sétabot kezdett fokozatosan megszűnni, mint divatos kellék, úgy csökkent a tanuló száma. Szerencsére a francia boxban kiegészítő elem a botvívás, ami életben tartotta, mert abban az időben közel állt a kihaláshoz. A fennmaradását annak is köszönhette, hogy jól alkalmazható módszere és stílusa volt.

A Canne fejlesztésében jelentős szerepet vállaló személyek


Pierre Vigny (1869 - ? ) 1885-ben a Charlemont akadémián tanul.

A specialitása a Canne volt. 1886 - 1900- ig részt vesz a különböző Canne bemutatókon, versenyeken. Ö az első, aki a hadseregben oktatta a bot használatát Grenoble-ban 1886-1889 - ig.

1898-ban megnyitja Svájcban az első Savate iskolát. 1900-ban Londonba megy ahol E.W.Barton - Wright „Baritsu” nevezetű iskolájában Ju-jitsut tanul a japán mesterektől a nevük :Sadazaku Uyenishi és Yukio Tani . 1901-ben megnyitja saját ''Önvédelmi és vívó akadémiáját'' Az angol bot technikát is hozzáadta a művészetéhez. A kedvenc eszköze a közepes méretű un. malacca bot, amely végén ezüst vagy vasgolyó van. Az iskolájában évenként rendezett bajnokságokat. Míg Charlemont a Canne – ban csak a vívó mozdulatokat tanította addig Vigny ezt, továbbfejlesztette és ütésekkel rúgásokkal kombinálta és ezt az általa kifejlesztett módszert sikeresen, alkalmazta az önvédelemre . 1907-ben nyoma vész és ezzel egyúttal módszerét is hamar elfelejtik.


Henry Lang ( 1895 - ? )
Indiában Kathiawar-ban rendőrségen dolgozik felügyelőként. Közvetlenül az I. világháború után Londonba utazott és itt tanulta a Vigny féle önvédelmi módszert, aminek fontos eszköze a bot . Amikor visszatért Indiába kombinálta Vigny rendszerét a ''BOIS'' nevezetű botvívás technikájával, amit a nyugat - indiai szigeteken gyakoroltak . Az általa egyesített rendszert a rendőröknek oktatta. Lang kiadott egy könyvet, amelyben ismertette a módszerét és ez olyan népszerű lett, hogy 1941 - 1948 között az Izraeli és Palesztin területeken a rendőrök önvédelemre használták. Edward William Barton – Wright (1860 – 1951) Indiában született. A tanulmányait német ill. Franciaországban végzi. Az 1890 – es években, Japánban dolgozott mérnökként. Itt Megismerkedik a Ju-Jitsuval és a Judoval . 1899-ben  Londonba utazott és megnyitja az önvédelmi iskoláját ahol már a saját stilusát oktatja, amelynek neve „BARITSU”A rendszere magában foglalta az angol boksz , ju-jitsu , savate , ill. a canne elemeit . A savate és a canne technikáit Vigny tanította neki.


Maurice Sarry ( 1935 – 1994 )

A Canne versenysport megalapítója . 
Francia box szakértő, arany kesztyűs fokozatú. Az 1960–as évek elején ismerkedik meg a Savate-val. 1975-ben Megalakul a Francia–box nemzeti szövetsége és a fegyverhasználatot törlik a sport tematikájából. Ugyanebben az időben megalapítják a Canne szövetséget, amely egy önálló szervezettként működik de a Francia – box szövetség felügyelete alatt. Ismereteit kiterjesztette a népi fegyverekre is. A szenvedélyesen kutatta a különböző fegyveres stílusokat (canne és baton) Vigny és Lang módszerét. E módszerek felhasználásával 1978-ban kiadja a könyvét, amellyel megalapítja a sportág alapjait. 1980-ban megrendezik az első nemzeti bajnokságot. Ö lesz a Canne szövetség elnöke 10 évig, menedzseli ill., szabályozza a bajnokságot. A bot könnyű, erős fából vagy nádból készült, ami az egyén karhosszúságától függően kb. egy méter hosszú. Az utcán az ütéseket a csontos izületekre alkalmazták.

A sportban a célpontok: fej, test, láb. A mozdulatsorok kivitelezéséhez technikai ügyesség és gondos tervezés kellett.

Az ütésnél elliptikus röppályát kell megtenni a karral. A hárítás rövid és pontos. A testtartásnak, illetve a lábmunkának fontos szerepe van. A mai versenyek alatt védőfelszerelésként sisakot, speciális anyagból varrt ruhát használnak.í

A CANNE fokozatai


A Canne fokozatát a boton helyezik el és különböző színekkel jelölik. Ez egy színes szalag a boton elhelyezve, kék ,zöld ,piros ,fehér, sárga .

A vizsga feltételei kék-től-piros fokozatig :a vizsga a klubban bizottság előtt történhet , a vezető mester jelenlétében + 1 külsős ( másik klubból ) oktató részvételével.

A vizsga feltételei fehértől-sárgáig : Regionális , területi vizsga a bizottság előtt DTN ( Roland Hoffbeck részvételével ) ill. Franciaországi felelős külföldiek esetén .

 

Fokozatok

KÉK :kezdet a megismerés

+ Gyakorlati ismeretek : egyensúly , minőségi előadás , 6 technika , 8 védés , kitérés .

+ Elmélet : A canne története .

 

ZÖLD : együtt a technikák , két kézzel együttműködés

- Tárgy: én ütök és én nem követem az ütést 
- Forrás, kezdet: alapelemek.

+ Gyakorlati ismeretek : kitörés , fordulás .

+ Elmélet : a szabályos ütések , követelmények az érvényes ütésekhez .

 

PIROS : együttműködés és ellentét

 

- Tárgy : ugyanaz, mint a zöldnél .
- Téma: A védekezés megszervezése és alapvető visszatámadások .

+ Technikai követelmények : a test elfordítása súlyáthelyezés , alapvető mozgások .


+ Elmélet : A Canne szabályai , ruha ill, felszerelés , a vívók kötelességei , a menetek ideje ,
az alapvető szabályos ütések , büntetések , intések .

 

FEHÉR : a kezdet megerősitése

- Tárgy : én ütök elsőnek
- Téma : megelőzés

+ Technikai követelmények : viselkedés , összefüggő előkészület a bemutatóra .

+ Elmélet : birói tudnivalók , a korcsoportok , különböző típusú versenyek .


SÁRGA : én megzavarom a támadót

Téma : cselezés 
Technikai követelmények : Canne , double canne és a baton bemutatása .

Elmélet: bírói vizsga

 

Canne  versenyek

 

A Canne korcsoportjai ill. a menetek száma:

Gyermek 10-14 éves : 2 vagy 3*1.5 perc

Serdülő 14-17 éves : 2 vagy 3* 1.5 perc

Ifjúsági 17-20 éves : 2 vagy 3* 2 perc

Felnőtt 21-40 éves : 2 vagy 3* 2perc

Veterán 41- évestől : 2 vagy 3* 2perc

A döntők minden kategóriában: 4 menetesek

 

A canne küzdőtér a elhelyezkedése:

A kisebbik kör átmárője 6 méter a nagyobbiké 9 méter.


Évenként rendeznek nemzeti bajnokságot . Az első Világbajnokságot 8 ország részvételével 2004.
novemberében rendezték . Az első Európa bajnokságot 2006-ban fogják megrendezni

 

Canne technikák

Az alábbi kis képanyaggal bemutatjuk a canne és baton alaptechnikáit, jellegzetes mozdulatokat a teljesség igénye nélkül. A képeken szereplő technikákat Tarpai Flórián (kék ruhában) és Fögel Viktor mutatja be.

 

 

1 2

3 4

5 6 7 8

9 10

11 12

13 14

15 16

17

21 22

23 24

 

Baton technikák

31 32

 

33 34

35 36

37 38

39 40

41 42