Slideshow

.....Savate, vagyis az elegáns küzdősport

 

Sok dolog eszünkbe jut a küzdősport szó hallatán, viszont legyünk őszinték, az elegancia nem szokott köztük lenni.  Felmerülhet a kérdés kedves olvasóink számára: mégis mitől más a savate?

Az egész történet a kultúra egyik legnagyobb melegágyából, Franciaországból indul. A 18. század derekán a francia matrózok olyan időtöltést találtak ki, ami a jelenkor szinte egyetlen tradicionálisan európai sportágává nőtte ki magát. Az alapokat a tengeren fektették le, ahol a hajók erős kilengése
miatt kapaszkodnia kellett a legénységnek, így maradt a lábuk, amivel meg tudták érinteni a másikat. A rúgások technikai készlete a mai napig nagyrészt az ott alkalmazott mozdulatokból táplálkozik. Tény, hogy azóta sok változáson mentek keresztül, de pontosan emiatt vált stílusossá, látványossá. Hamar lehullott a lepel, igen a savate egy kéz-láb küzdősport, aminek a kézzel vívott része megegyezik a hagyományos box készlettárával. Nem ez teszi különlegessé, sokkal inkább a láblendítések, amik egyediek olyan szinten, hogy a sípcsonttal elkövetett rúgások szabálytalanok. Az érvényes felület, amivel el kell találni az ellenfelet, az a lábfej, viszont ez még önmagában nem egy olyan nagy dolog. Az már sokkal inkább, hogy kötelező cipőt viselni. Ez egy nagyon egyedülálló dolog, hiszen nincs még egy rúgásokat is alkalmazó harcművészet, ahol cipőt kell viselni. Maga a név is innen eredeztethető, ugyanis a savate szó egy bizonyos francia lábbelit jelent, amit akkoriban hordtak a francia polgárok. Ez is tökéletesen mutatja a sport hagyománytiszteletét, hiszen azóta is ezek mintájára készítik a versenycipőket.