Slideshow

A savate magyarországi meghonosítása Jean Francois Loudcher francia mester nevéhez fűződik.
Jean Francois a Rennes-i Egyetem testnevelés karán szerzett diplomát. Testnevelő és sportoktató, több küzdősportban szerzett edzői diplomát, így a francia-boxból is. Egyetemi bajnok, tagja a Francia Savate Szövetség edzői bizottságának.

 

Francois

Jean-Francois akció közben


Megteremti Magyarországon a francia botvívás, a canne alapjait. Több magyarországi edzőtábor és gála szervezője. Az első magyar francia-box egyesületet megalapítója.Jelenleg a savate történetének egyik legjobb ismerője, és Franciaországban egy nagysikerű könyv szerzője, amely az eddig megjelent szakmai témájú könyvek közül a legbehatóbban foglalkozik a savate történetével.

Jean-Francios könyvének borítója

Jean-Francios könyvének borítója

 

Az első plakát a savate edzések magyarországi népszerűsítésére

 

Jean Francois a savate oktatását 1988 elején kezdi Budapesten a KSI ökölvívóteremében. Ez év nyarán, a Balatonon megrendezésre kerül egy nemzetközi francia-box edzőtábor, elismert francia szakemberek Gilles Le Digoue Marc Scalecki Európa bajnok, és Jean Francois Loudcher irányítása mellett.
Ezt követően 1989 március 12-én, a Budapesten a Petofi Csarnok lesz a helyszíne a savate első, közönség előtti bemutatkozásának, francia és magyar résztvevőkkel. Francia meghívottak, Pascale Soncourt Franciaország technikai igazgatója, Bonin Philip és André Sabatier Európa bajnokok.
Még ebben az évben Kutas Gábor Francia országban megszerzi az oktatói minősítést.

Jean Francois 1990 márciusában megalapítja az első magyar francia-box egyesületet Francia Box JEF Klub néven.
Franciaországban Heckenberger Iván segédoktatói, Rimár Zsolt pedig oktatói minősítést szerez, és e mellett megszerzi a francia-box mesteri fokozatát a G.A.T.1 minősítést.Jean Francois hazautazását követően a savate népszerűsítését tanítványa Rimár Zsolt veszi át és 1991-ben megnyitja saját iskoláját Budapesten az EVIG boksz termében. Ez a hely lesz néhány évre a savate magyarországi fellegvára, ami több sikeres bemutató és gála otthonává is válik.

Bemutató versenyekBemutató versenyek

Bemutató versenyek

Ennek az iskolának a neveltje három jelenlegi edző, Dudás Attila, Lovászi Viktor és Ferencz József.

1991 nyarán Franciaországban Richard Sylla ( kilencszeres francia bajnok, háromszoros Európa bajnok ) edzőtáborában Tarpai Flórián G.A.T.1, Rimár Zsolt G.A.T.2 minősítést szereznek.

Az 1991-es edzőtábor egész csapata

Az 1991-es edzőtábor egész csapata


A magyar csapat és Richard Sylla(középen)


1994-ben két egyesület részvételével megalakul a Magyar Francia Box Savate Szövetség, ami a magyarországi történet egyik fontos mérföldköve.

Hazautazásáig Jean Francois, és az ezt követő években Kutas Gábor szervező munkájának eredményeként több magyar sportoló kap lehetőséget nemzetközi megmérettetésre.

2004 novemberében a Nemzetközi Szövetség főtitkára Gerhard Shmidt látogatására kerül sor, aki egyben canne edzőtábort is tart Budapesten. Ennek a továbbképzésnek köszönhetően 2005-ben elkezdődik a canne magyarországi népszerűsítése.

Canne edzőtábor csapata, középen Gerhard Schmitt

Canne edzőtábor csapata, középen Gerhard Schmitt

Canne demonstráció

Canne demonstráció